Zahvalna sveta maša zakonskih jubilantov

Žegnanjska nedelja 25.oktobra je bila posebna za zakonske jubilante Pastoralne zveze župnij Dravograd. 23 zakonskih parov, ki smo slavili svoj zakonski jubilej: 10, 20, 30, 35, 40, 45, 50, 55 in celo 60 let zakonskega življenja, smo se odzvali povabilu k skupni zahvalni maši pri Svetem križu nad Dravogradom.

Brez zunanjega blišča, tiho, a vendar notranje duhovno tako bogata sv. maša, ki jo je daroval naš župnik Igor, je globoko segla v najbolj svete kotičke src vseh jubilantov.

Bili so sveti trenutki, ki smo jih doživeli ob pridigi, z Jezusovim dejanjem, ko je obstal ob težavi slepega Bartimaja, pa ob poudarjeni skrbi papeža in Cerkve za zakrament sv. zakona in družine, v sklopu sinode, ki pravkar poteka. Segle so v srca papeževe misli: »Bog je ljubezen ! Zvesta ljubezen moža in žene je mojstrovina človeštva. Ljubezen je svobodna, družinska obljuba je svobodna. Brez svobode ni prijateljstva, brez svobode ni ljubezni, brez svobode ni zakona. Družina živi iz obljube ljubezni in zvestobe, ki jo moški in ženska dasta drug drugemu. Ta obljuba pa se širi na vso družino in tudi na vse človeštvo.«

Kot pravi papež, da je začetek družine stisk roke med moškim in žensko, da bosta skupaj vse življenje, tako je bil ta ponovni stisk roke, ki je bil blagoslovljen s strani duhovnika z blagoslovljeno vodo, podan kot obnova zaobljube, ki smo si jo zakonci izrekli ob porok in poroštvo zaveze ljubezni do konca.

Lepo je bilo in nas presegajoče vse tisto kar smo pri tej sv. maši ozavestili o našem skupnem zakonskem življenju. Da, ljubezen v zakonu je darovanje, sprejemanje, razumevanje, odpuščanje, pozabljanje, prinašanje vsega Njemu, tihemu sopotniku in tiha zahvala v srcu Bogu za vse skupno prejeto darovano življenje.

Veseli, opogumljeni, v srcih radostni, smo ta naš praznični dan obeležili še s skupnim kosilom in družabnostjo, v kateri nas je prisrčno počastil naš župnik Igor s pevkama.

Vse se je zgodilo po Božji volji zaradi ljubezni, ki nas povezuje. Hvala vsem. Lepo je bilo!

zapisala I. K.

DSC_6592 m