ZAKAJ JE TAKO POTREBNO MOLITI?

Znano je, da je Evropa zavrgla Boga in svojo krščansko tradicijo. Duhovni prebuditelji nas nenehno opozarjajo, da bomo ne samo zapravili svojo krščansko identiteto, pač pa tudi povsem izginili v multi-kulti kulturi. Samo še 4 % Evropejcev prihaja redno k maši, ostali so sveto mašo zavrgli kot nebodigatreba. Prihodnost  je torej le v naših rokah – v molitvi in predanosti. Z molitvijo se človek oborožuje za vsakovrsten boj. V kakršnemkoli stanju je, moliti mora. Čista in lepa duša mora moliti, sicer bi izgubila svojo lepoto. Pravkar spreobrnjena oseba mora moliti, sicer bo spet padla. Ni človeka, ki bi ne bil dolžan moliti, ker vsaka milost prihaja po molitvi.

Človek mora vedeti, da se je za vztrajno molitev treba obleči v potrpežljivost in pogumno premagovati zunanje in notranje težave. Notranje težave: brezvoljnost, suhota, mlačnost, skušnjave; zunanje: oziranje na ljudi. Potrebno je spoštovanje časa, ki je predviden za molitev.

Vabim Vas, da vztrajate v skupni družinski molitvi. Če je nimate, jo vzpostavite, če jo imate, jo poglobite. Družina je skupnost, kakor župnija. Skupna molitev namreč vsako krščansko skupnost povezuje, utrjuje vezi med starši in otroki. Dovolite, da Vam dam nekaj primerov, kako lahko oblikujete to molitev.

 • Enkrat na dan, ali vsaj enkrat na teden, si določite čas, za skupno molitev. Začnite s križem, preberite biblijsko zgodbo. Včasih se bo dalo po branju pogovoriti, včasih ne. Nato naj vsak izrazi težavo, problem, prošnjo, ki ga ta hip obremenjuje (lahko v tišini lahko z besedo), nato se primite za roke, ter skupaj počasi molite oče naš. Zaključite lahko s pesmijo in
  križem.
 • Starši, pokrižajte svoje otroke, ko odhajajo od doma, ko prihajajo domov, pred spanjem. Nič ni nenavadno ali čudno, če 80 let stara mama ali oče, pokriža svojega 50 let starega sina ali hčer. Prav tako lahko tudi zakonci pokrižajo drug drugega.
 • Stari starši, vsi ste nepogrešljivi v družinskem življenju. Sicer ste
  omogočili, da so vaši otroci prišli h kruhu, pa vendarle še vedno so oni in
  vaši vnuki, pravnuki, potrebni Vaše molitve. Vaša naloga ni, da vzgajate,
  opominjate, žugate, Vaša naloga je da pomagate, če drugega ne z molitvijo.
  • Poizkusite nedelje preživeti skupaj. Nobena dejavnost, pa naj bo svetna
  ali Katoliška (razen službene obveznosti), ne sme preglasiti skupne
  nedelje: od svete maše, preko kosila, do nedeljskega popoldneva. Tudi
  televizija ni vedno zaveznik.

VRNIMO MOLITEV V NAŠE DRUŽINE, sicer se nam slabo piše v prihodnosti!

Comments are closed.