Znak ribe (ἰχθύς) v krščanstvu – leto 2022 – leto ribištva…uživajmo več rib!

Nesporno dejstvo je, da je krščanstvo še vedno najbolj preganjana religija na svetu. Zakaj je temu tako?. V evangeliju je Jezus to celo napovedal ”če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas…(prim. Jn15,18).

” Jezus je bil križan, zato je samoumevno, da tudi začetki krščanstva niso bili lahki. In res niso bili: v prvih treh stoletjih je preganjanje kristjanov bilo pogosto in surovo. Svojo vero v Kristusa so mnogi spreobrnjenci morali izražati skrivoma, v ilegali. Kako je v teh krutih razmerah kristjan vedel, če je kakšna druga oseba prav tako kristjan ali kristjanka? Poleg tega, da so bili previdni in so se, kolikor je bilo mogoče, o drugih vnaprej informirali, so uporabljali tudi tajne šifre, s katerimi so lahko ugotovili, da se pred njimi nahaja oseba iste veroizpovedi.

Ena izmed teh šifer je bila beseda „Ihthys“ ali „Ihthus“ – beseda, ki v stari grščini (ἰχθύς) pomeni „riba“. Torej – razpoznavno znamenje kristjana in simbol Jezusovega imena je bila riba. Pomenila jim je varnost in prepoznavanje drug drugega. Zato je tudi ribje meso izvzeto iz seznama postnih jedi in ga smemo uživati ob petkih, ko se mesnim dobrotam odpovedujemo (zaradi Jezusove smrti na križu na veliki petek).

Strokovnjaki za prehrano nas opozarjajo, da premalo uživamo ribjo hrano. Omega-3 bogate ribe krepijo imunski sistem. Ribe so protistrup virusu Covid-19. Medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija priporoča uživanje rib 2-3
krat na teden, da bi povečala njihovo porabo po vsem svetu.Letošnje leto 2022 je zato Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto ribištva in ribogojstva.