Danes o začetku konklava

Med današnjim popoldanskim zasedanjem kardinalskega zbora, bodo kardinali glasovali o začetku konklava, kot je na današnji tiskovni konferenci zatrdil p. Federico Lombardi, direktor Radia Vatikan. Izzid glasovanja bo znan zvečer ob 19. uri. Lombardi je dodal, da bi se po predvidevanju konklave naj začel v začetku prihodnjega tedna. Na današnjem dopoldanskem zasedanju je bilo navzočih 153 kardinalov, od teh vseh 115 kardinalov volivcev. Po Lombardijevih besedah je v ospredju razprav bila odsotnost dveh kardinalov volivcev. V skladu z apostolsko konstitucijo Universi Dominici gregis namreč mora kardinalski zbor odobriti razlog za odsotne kardinale volivce. V Rim torej nista prišla indonezijski kardinal Julius Riyadi Darmaatmadja in škotski kardinal Keith O’Brien. Prvi se konklav ne bo udeležil zaradi bolezni, drugi pa zaradi osebnih razlogov, kot je dejal Lombardi in dodal, da je kardinalski zbor z glasovanjem sprejel podane razloge.

Sicer pa je danes dopoldne kratke govore imelo osemnajst kardinalov, dotaknili pa so se tem kot so: medverski dialog, bioetika in pravičnost na svetu. Izpostavljena je bila tudi pomembnost pozitivnega oznanila krščanstva, oznanjevanja ljubezni in usmiljenja, večkrat pa je bilo govora tudi o pomenu kolegionalnosti.

Jutri se bodo kardinali zbrali samo na dopoldanskem zasedanju, popoldansko srečanje pa bo odpadlo. V nedeljo bo vsak kardinal darovali sveto mašo v svoji naslovni cerkvi v Rimu, s katero ga povezuje posebna duhovna vez.