Don Bosko – zgled in zavetnik mladih

Obhajamo god ustanovitelja salezijancev in soustanovitelja Hčera Marije Pomočnice sv. Janeza Boska. Bl. papež Janez Pavel II. ga je razglasil tudi za »očeta in učitelja mladine«. Osrednje praznovanje bo v nedeljo na Rakovniku, ko bodo ob sklepu bogoslužja mladi prejeli posebno »pismo-besedo na srce«, ki jim ga v imenu sv. Janeza Boska napiše vrhovni predstojnik.

V sklopu praznovanj ob prazniku zavetnika mladih so v nekaterih salezijanskih župnijah pripravili don Boskov dan ali poseben oratorijski dan. Praznična mašna bogoslužja so obogatili z raznimi drugimi pobudami in prireditvami. Po besedah inšpektorja salezijancev v Sloveniji Janeza Potočnika, je don Boskova duhovnost še kako aktualna tudi danes. Po vsem svetu deluje že več kot 30 redov in skupin, ki črpajo duhovnost iz njegove karizme. „Ko gremo po svetu, potem lahko vidimo, kako veliko vlogo igra don Boskova karizma; zlasti tam, kjer je veliko mladih. Ko greste v Afriko, Azijo, najdete šole s tisoči in tisoči učencev in dijakov. Koliko naših sobratov deluje v Afriki! Čeprav uradno nismo misijonska družba, pa vendar imamo največ sobratov v tretjem svetu. Kot je ob nastopu službe v Vatikanu izjavil kardinal Rode: Če črtamo prispevek redovnikov, seveda med njimi smo tudi salezijanci, kaj bi še ostalo od Cerkve?“

Na današnji praznik so v rakovniškem svetišču pripravili celodnevno češčenje Najsvetejšega zakramenta. Sredi dneva so cerkev Marije Pomočnice napolnili dijaki in dijakinje Gimnazije Želimlje, njihovi profesorji in vzgojitelji. Osrednjo slovesnost pa bodo pripravili na Rakovniku to nedeljo.

Povejmo še to, da se v salezijanski družini pripravljajo tudi na 200. obletnico rojstva sv. Janeza Boska, ki jo bodo obhajali leta 2015. Zato že od leta 2009 po vsem svetu romajo relikvije sv. Janeza Boska. Pod geslom Svetnik med nami bodo relikvije od 1. do 17. maja romale tudi v Cerkvi na Slovenskem. „Meseca maja na nek način pride don Bosko na obisk v Slovenijo. Praktično v vse skupnosti v Sloveniji in še v nekatere kraje, kot je narodno svetišče na Brezjah, potem seveda v nekatere skupnosti, kjer delujejo naše sestre; tudi v ljubljansko stolnico, ker so prav ljubljanski kanoniki povabili salezijance v Slovenijo. Posebej pomenljiv bo obisk don Boskovih relikvij v Mariboru, v našem don Boskovem centru, kjer gradimo prvo don Boskovo cerkev v Sloveniji. Dejansko bodo njegove relikvije obiskale vse naše škofije“, je še povedal salezijanski inšpektor Janez Potočnik.

Vir: Radio Ognjišče