Jezus nas v nebesih vedno zagovarja pred Bogom

Papež Frančišek je med dopoldansko avdienco nadaljeval katehezo o izpovedi vere. Danes je razlagal stavek: „Ki je šel v nebesa in sedi na desnici Očetovi.“ Jezusovo življenje namreč vrh doseže z vnebohodom, je dejal sveti oče.

Papež se je oprl na evangeljsko pripoved o Jezusovem trpljenju in vstajenju. Že ob prihodu v Jeruzalem je Jezus vedel, da je njegov cilj priti v nebesa. Vedel pa je tudi, da pot do tja pelje preko križa, preko poslušnosti Božjemu načrtu ljubezni do človeštva. „Vstopiti v Božjo slavo zahteva vsakdanjo zvestobo njegovi volji, tudi ko ta pričakuje žrtev ali da spremenimo naše načrte“, je dejal sveti oče. Milost, da lahko živimo po Božjih načrtih pa nam po papeževih besedah daje molitev.

Zatem je sveti oče opisal dogodek Jezusovega vnebohoda. Pri tem je izpostavil dva vidika. Jezus je zbrane blagoslovil, v nebesih pa tudi danes posreduje za nas, nas vedno brani. „Imamo tega zagovornika. Ne bojmo se iti k Njemu, ga prositi odpuščanja, usmiljenja, on nam vedno odpušča, nas vedno zagovarja, ne pozabite tega.“ Preko Jezusa je naša človeškost dosegla Boga. Če Njemu zaupamo naše življenje, če pustimo, da nas On vodi, smo v varnih rokah, je poudaril papež.

Drug pomen Jezusovega vnebohoda pa je po papeževih besedah veliko veselje. To se na videz zdi presenetljivo. Ko se namreč mi ločimo od naših bližnjih, smo žalostni. Jezus pa učencem obljubi, da bo vedno z njimi. Z nami je v našem družinskem življenju, v problemih in težavah, v veselju in upanju, da bi svet skupaj prinesli Bogu, je še dejal sveti oče.