Konklave se začenja v torek, 12. marca

Kardinali so sklenili, da se bo konklave, na katerem bodo izbirali novega papeža, začel v torek, 12. marca. Zjutraj bo v baziliki sv. Petra maša za izvolitev papeža, popoldne pa bodo kardinali vstopili v konklave. Sicer pa bodo kardinali zasedali tudi jutri dopoldne, v nedeljo pa bodo maševali po različnih cerkvah.

Pred zaprtjem sikstinske kapele bo še druga meditacija, ki jo bo za zbrane kardinale pripravil malteški kardinal, Prosper Grech, ki sicer ni med volivci. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je povedal, da je v Vatikanu že več kot 5000 akreditiranih novinarjev. Spomnil je tudi, da za izvolitev papeža potrebna dvotretjinska večina, kar pomeni 77 glasov od 115.

Pred začetkom konklava bodo kardinali dobili sobe v domu sv. Marte, med konklavom pa bodo imeli tudi možnost opraviti zakrament svete spovedi.

Med petkovim popoldanskim zasedanjem kardinalskega zbora, so kardinali izglasovali začetek konklava, ki bo v torek 12. marca. Na dopoldanskem zasedanju je bilo navzočih 153 kardinalov, od teh vseh 115 kardinalov volivcev. Po Lombardijevih besedah je v ospredju razprav bila odsotnost dveh kardinalov volivcev. V skladu z apostolsko konstitucijo Universi Dominici gregis namreč mora kardinalski zbor odobriti razlog za odsotne kardinale volivce. V Rim torej nista prišla indonezijski kardinal Julius Riyadi Darmaatmadja in škotski kardinal Keith O’Brien. Prvi se konklav ne bo udeležil zaradi bolezni, drugi pa zaradi osebnih razlogov, kot je dejal Lombardi in dodal, da je kardinalski zbor z glasovanjem sprejel podane razloge.

Sicer pa je v petek dopoldne kratke govore imelo osemnajst kardinalov, dotaknili pa so se tem kot so: medverski dialog, bioetika in pravičnost na svetu. Izpostavljena je bila tudi pomembnost pozitivnega oznanila krščanstva, oznanjevanja ljubezni in usmiljenja, večkrat pa je bilo govora tudi o pomenu kolegionalnosti.

V soboto se bodo kardinali zbrali samo na dopoldanskem zasedanju, popoldansko srečanje pa bo odpadlo. V nedeljo bo vsak kardinal darovali sveto mašo v svoji naslovni cerkvi v Rimu, s katero ga povezuje posebna duhovna vez, je poročala slovenska oddaja Radia Vatikan.

Priprave v Sikstinski kapeli

V Vatikanu medtem že pripravljajo znamenito Sikstinsko kapelo na konklave. Potem ko so jo nedavno povsem zaprli za javnost, so jo tudi ustrezno zaščitili, da bi preprečili morebitno uhajanje podatkov prek spleta ali telefonov.

115 kardinalov, ki se bodo v kapelo umaknili na konklave, namreč do izvolitve novega papeža ne bo smelo niti tvitati niti telefonirati, pošiljati pošte ali brskati po spletu. Tistim, ki bi v tem času javnosti sporočili kakršnekoli podatke o poteku volitev, grozi celo izključitev iz Cerkve.

Vatikansko osebje je poleg tega v Sikstinsko kapelo že namestilo dve peči, ki bosta v dimnik poslali bel dim, ko bodo kardinali pri volitvah dosegli dvotretjinsko večino.