Maša za domovino ob dnevu državnosti 2016 v cerkvi Sv. Janeza v Dravogradu

V petek 24. junija 2016, na slovesni praznik rojstva Janeza Krstnika, so bile po vseh župnijah PZD darovane slovesne svete maše. Še posebej slovesno pa je bilo v dravograjski farni cerkvi, kjer je dravograjski župnik in naddekan koroškega naddekanata g. Igor Glasenčnik, na pobudo Tajništva Pastoralne zveze Dravograd, daroval zahvalno sveto mašo za domovino ob dnevu državnosti in 25. obletnici samostojnosti Slovenije. K sv. maši so bili poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja občine Dravograd. Povabilu se je poleg le nekaterih predstavnikov političnih strank, odzval podžupan občine Dravograd gospod Preksavec.

Pred začetkom sv. maše se je slovesno in s ponosom v sprevodu skozi cerkveno ladjo ponesla slovenska zastava do daritvenega oltarja in na prižnico, kjer se je z vsem spoštovanjem izobesila nad farno občestvo.

Gospod Ferdo Gnamuš je v uvodu sv. maše spoštljivo obudil spomine na dogajanja o samoosvojitvi  pred 25. leti, ko se je rojevala naša domovina Slovenija. Z lepimi, izbranimi besedami nas je nagovoril v duhu povezovanja in medsebojnega spoštovanja vseh in zaželel vsem nam srečno in dobro prihodnost v naši domovini Sloveniji, za katero prihodnost smo vsi odgovorni, ki v njej delamo in živimo.

H globljemu razmišljanju o naši domovini Sloveniji, o našemu vsakdanjemu delu in življenju v njej, v luči naše vere ter graditvi iskrenih medsebojnih odnosov, nas je nagovorila Božja beseda, evangelij in predvsem razmišljanje g.Igorja v pridigi, ki je še posebej poudaril pomembnosti zavedanja milostnega časa, ki ga poklanja Bog vsakemu posamezniku in milostnega časa, ki ga je takrat poklonil Sloveniji za osamosvojitev in ga poklanja tudi danes, le sami sebi ne smemo biti zadostni, sebični in egoistični, temveč moramo v luči vere na vse svoje delo in življenje klicati Božji blagoslov, verovati in zaupati Bogu. Samo  v tej milosti bo naše delo in življenje rodilo prave sadove miru in ljubezni za vse. Bogu moramo biti hvaležni za našo Slovenijo in s pogumom iti naprej.

Slovesnost so obogatile tudi pevke našega cerkvenega zbora.

V zavesti, da smo kot kristjani z darovano sv. mašo, darovali naši domovini Slovenji ob njenem rojstnem dnevu, največ kar lahko, smo s ponosom in z  veseljem v srcu odhajali na občinsko proslavo pri cerkvi sv. Vida v trgu.

Zapisala Irma

DSC02200DSC02199DSC02203DSC02206DSC02205DSC02211DSC02223DSC02237DSC02220DSC02221DSC02240