Nadškof Stres v božični poslanici o upanju, ki nam ga je prinesel Božji Sin

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je danes objavil svojo božično poslanico. V njej se je najprej osredotočil na današnje razmere, v katerih prevladujejo negativne novice. Vendar pa tudi v času Jezusovega rojstva v Sveti deželi ni bilo nič drugače. Sveto pismo nam namreč pravi, da so ljudje živeli v velikem pričakovanju, kar po besedah nadškofa Stresa pomeni, da so imeli občutek, da tako ne more iti več naprej in da se mora nekaj zgoditi.

Božično voščilo nadškofa Antona Stresa

So časi, ko slabe novice kar dežujejo. Naši časi so že taki. Verjetno tudi časi pred 2012 leti v današnji Sveti deželi niso bili veliko bolj veseli. Kajti Sveto pismo nam pravi, da so vsi ljudje živeli v velikem pričakovanju (prim. Lk 3,15), kar pomeni, da so imeli občutek, da tako ne more iti več naprej in da se mora nekaj zgoditi.

Res se je nekaj zgodilo. V prvi sveti noči se je rodil otrok, ki ni bil navaden dojenček, ampak Božji sin, ki je prišel delit z nami naše življenje, revščino, preizkušnje in trpljenje, na koncu tudi našo smrt.

S tem nam želi sporočiti, naj zaradi preizkušenj ne obupamo nad seboj in drugimi, ker tudi on ni obupal nad nami. Tudi življenje v težavah in preizkušnjah je smiselno in vredno, da ga živimo. Prišel nam je vlit novega poguma, volje do življenja in zvestobe v dobrem.

Vsem, posebej še tistim, ki ste v najrazličnejših preizkušnjah zaradi bolezni, izgube zaposlitve, negotovosti glede jutrišnjega dne, človeškega nerazumevanja in v strahu pred prihodnostjo, vsem, ki ste daleč od svojih najbližjih in osamljeni, želim Božje bližine in tolažbe in v tem duhu tudi voščim blagoslovljene in tolažbe polne božične praznike, v novem Gospodovem letu 2013 pa Božjega varstva in opore.