Nekaj papeževih misli

četrtek, 27. februar 2014:

Nedosleden kristjan povzroča škandal, škandal pa ubije.

torek, 25. februar 2014:

Mir ne sme biti samo beseda, je poudaril papež Frančišek in vse kristjane spodbudil, da se ne bi navadili na škandal vojne. Vojna se rodi, kadar se srca oddaljijo. O tem, o žrtvah tu in tam, beremo v časopisih vsak dan: »Zdi se, da so mrtvi del vsakdanjega računovodstva. Navadili smo se brati te stvari! Če bi imeli dovolj potrpežljivosti, da bi našteli vse vojne, ki se v tem trenutku odvijajo po svetu, bi nedvomno imeli popisanega precej papirja. Zdi se, da se nas je duh vojne polastil

ponedeljek, 24. februar 2014:

Hoditi za Jezusom ni »neka ideja«, ampak pomeni »biti nenehno doma«. Ta dom je Cerkev, kamor Kristus vedno privede nazaj, tudi tiste, ki so se oddaljili.

Ljubiti Kristusa brez Cerkve je absurdnost. Enako poslušati Kristusa, ne pa Cerkve, ali hoditi za Kristusom na robu Cerkve.

petek, 21. februar 2014:

Vera, ki ne obrodi sadov v življenju, v delih, ni vera.

Toda mogoče je poznati vse zapovedi, vse prerokbe, vse verske resnice, a če vse to ni udejanjeno, če se ne pretvori v dela, ne služi ničemur.

Tudi demoni, je dodal. Le-ti odlično poznajo vsebino veroizpovedi in vedo, da je resnica. Toda demoni »nimajo vere«, kajti »imeti vero ne pomeni poznati«, temveč »sprejeti Božje sporočilo«, ki ga je prinesel Kristus.

Apostol želi reči to: vera brez del, vera, ki te ne vključi, ki te ne pripelje v pričevanje, ni vera. So besede in nič več kot besede.

četrtek, 20. februar 2014:

Jezusa spoznamo tako, da hodimo za njim, in ne s tem, da študiramo o njem.

sreda, 19. februar 2014:

A grehi so lahko storjeni tudi proti bratom in Cerkvi in je zato treba prositi odpuščanja brate in Cerkev v osebi duhovnika. Morda bo nekdo oporekal, da ga je sram. Tudi sram je dober, zdravo se je nekoliko sramovati,« je dodal. Sram nas dela ponižne. Duhovnik z ljubeznijo in nežnostjo sprejme izpoved in v imenu Boga odpusti. Po Frančiškovih besedah je tudi iz človeškega vidika dobro, da se pogovorimo z bratom in duhovniku povemo za stvari, ki so težke v mojem srcu. »Ne bojte se spovedi,« je spodbudil papež in zbrane prosil, naj pri sebi odgovorijo, kdaj so bili nazadnje pri spovedi. Če je minilo veliko časa, naj ne izgubljajo niti dneva več, ampak pogumno pristopijo k spovedi. V duhovniku jih namreč čaka Jezus, ki jih bo sprejel z veliko ljubeznijo.

torek, 18. februar 2014:

Zapeljivosti skušnjav se je mogoče upreti samo, ko se posluša Jezusovo besedo.

nedelja, 16. februar 2014:

Vsak, kdor se jezi na svojega brata, zasluži, da pride pred sodišče’ (vv. 21-22). S tem nas Jezus spomni, da tudi besede lahko ubijajo! Ko za neko osebo pravimo, da ima ‘kačji (strupen) jezik’, kaj to pomeni? Da njene besede ubijajo! Zato, ne samo, da ne smemo streči po življenju bližnjega, temveč tudi ne smemo zliti naj strupa jeze ter ga zadeti z obrekovanjem. Niti opravljati ga. Tako pridemo do govoric. Tudi govorice lahko ubijajo, ker osebam ubijejo dobro ime. Zelo grdo je širiti govorice! Na začetku se zdi kot nekaj prijetnega, tudi zabavnega, kot da je bombon. Toda na koncu napolni srce z grenkobo, tudi nas zastrupi. Resnično vam povem, če bi vsakdo od nas napravil sklep, da se bo izogibal govoricam, bo postal svetnik. To je lepa pot!« Sveti oče se je obrnil k vernikom na Trgu sv. Petra in jih je vprašal: »Hočemo postati svetniki? Da ali ne?« Množica: »Da!« »Hočemo živeti odvisni od grde navade govoric? Da ali ne?« Množica: »Ne!« »Torej smo se dogovorili: nobenih govoric!«