Novi papež je kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki si je prevzel ime Frančišek

Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam – Oznanjam vam veselo novico: Imamo papeža! – to je iz lože vatikanske bazilike naznanil protodiakon Jean-Louis Cardinal Tauran in povedal, da je Argentinec kardinal Jorge Mario Bergogli postal papež Frančišek.

Množici, ki je do zadnjega kotička napolnila trg svetega Petra v Vatikanu, se je pravkar predstavil novi papež Kardinali volivci so za 265. naslednika apostola Petra izbrali argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglio, nadškofa Buenos Airesa. Izbral si je ime Frančišek, v kratkem nagovoru vernikom se je najprej pošalil. Dejal je, da so ga kardinali odšli iskat na konec sveta. Zbranim se je zahvalil za sprejem in nato skupaj z množico zmolil očenaš za svojega predhodnika Benedikta XVI. ter nato prosil še za molitev zase. Skladno s tradicijo je podelil blagoslov mestu in svetu. Po svetovnem spletu se je že začel širiti njegov prvi tvit v vlogi Petrovega naslednika. “Neizmerno sem vesel, da sem novi papež Frančišek I.,” je zapisal na to priljubljeno spletno družbeno omrežje.

„Bratje in sestre, dober večer. Veste, da je naloga konklava dati Rimu škofa. Zdi se, da so ga šli moji kolegi kardinali poiskat skoraj na konec sveta. In zdaj smo tukaj. Zahvaljujem se vam, da ste me sprejeli, da je škofijska skupnost Rima sprejela svojega škofa. Hvala. Najprej bi rad zmolil za našega papeža emeritusa, Benedikta XVI. Vsi skupaj molimo zanj, da bi ga Gospod blagoslovil in bi ga Marija varovala.“

Očenaš … Zdravamarija … Slava Očetu …

„In zdaj začenjamo to pot, škof in ljudstvo, pot cerkve v Rimu, ki je tista, ki predseduje v ljubezni vsem drugim cerkvam. To je pot bratstva in ljubezni, pot medsebojnega zaupanja. Vedno molimo drug za drugega. Molimo za ves svet, da bi v njem zavladalo veliko bratstvo. Želim, da bi bila ta pot Cerkve, ki jo danes začenjamo in na kateri mi bo pomagal moj kardinal vikar, plodna za evangelizacijo tega lepega mesta. Zdaj pa bi vam rad dal svoj blagoslov. Pred tem pa vas prosim za eno uslugo: preden bo škof blagoslovil ljudstvo, vas prosim, da vi prosite Gospoda, da me blagoslovi. To je molitev ljudstva, ki prosi blagoslova za svojega škofa. V tišini zmolimo to molitev ljudstva, to vašo molitev zame.“

Potem je podelil blagoslov mestu in svetu.

„Hvala vam za sprejem. Molite zame in kmalu se spet vidimo. Jutri bi rad odšel molit k Mariji, da bi varovala ves Rim. Lahko noč in dober počitek!“

Življenjepis papeža Frančiška

Jorge Mario Bergoglio, član Družbe Jezusove, se je rodil 17. decembra 1936 v Argentini. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Kardinal je postal leta 2001. Dne 13. marca 2013 je bil izvoljen za 266. papeža Katoliške Cerkve. Petrov sedež je tako zasedel prvi jezuit in Neevropejec, ki si je izbral ime Frančišek.

Rodil se je v Buenos Airesu staršem italijanskega rodu. Po zaključku formacije v bogoslovju v Villa Devoto je 11. marca 1958 vstopil v Družbo Jezusovo. Licenciat iz filozofije je opravil na kolegiju Colegio Máximo San José in San Miguel, nato pa je poučeval književnost in psihologijo na dveh kolegijih, na Colegio de la Inmaculada v Santa Fe in na Colegio del Salvador v Buenos Airesu. Duhovniško posvečenje je prejel 13. decembra 1969. Nato je študiral na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu. Postal je tudi vzgojitelj novincev. Zaradi opaznih voditeljskih sposobnosti je bil med leti 1973 in 1979 provincial argentinskih jezuitov. Leta 1980 je bil premeščen v San Miguel, kjer je bil šest let rektor semenišča. Doktorski študij je opravil v Nemčiji, nato se je vrnil v domovino, kjer je služil kot spovednik in duhovi voditelj v Cordobi.

Kardinal Bergoglio je opravljal različne službe v rimski kuriji. Deloval je na Kongregaciji za kler, Kongregaciji za bogoslužje in disciplino zakramentov, Kongregaciji za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Bil je tudi član Komisije za Latinsko Ameriko in Papeškega sveta za družino.

Znan je bil po osebni skromnosti, zvestobi tradiciji zavezanosti socialni in družbeni pravičnosti.

Leta 2005 je bil kardinal Bergoglio izvoljen za predsednika Argentinske škofovske konference. Na to mesto je bil ponovno izvoljen leta 2008. Odločno se je zavzemal za življenje in je nasprotnik evtanazije. Ostro je nasprotoval argentinski vladi, ki je želela uzakoniti istospolne poroke, posvojitve otrok s strani homoseksualnih parov pa je označil kot diskriminacijo otrok.