Odmevi po svetu v prvih dneh pontifikata papeža Frančiška

»Prepričan sem, da bomo zelo dobro delali skupaj v službi Cerkve in v imenu evangelija.« Tako je po srečanju s papežem Frančiškom v teh dneh zatrdil vrhovni predstojnik jezuitov, p. Adolfo Nicolas. Njun pogovor sta zaznamovali domačnost in vedrina, je še dejal. Sveti oče je vztrajal, da se z njim pogovarja kot z vsakim drugim članom Družbe Jezusove, da ga tika in se ne obremenjuje z nazivi. Na koncu ga je pospremil do vrat in se od njega prijateljsko poslovil z objemom.

Prvi dnevi pontifikata svetega očeta sicer odmevajo po celem svetu, tudi na oddaljeni azijski celini. Na dan svete maše ob začetku njegove petrinske službe so se verniki v Vietnamu povezali s katoličani po celem svetu v molitvi za papeža Frančiška in tudi njegovega predhodnika Benedikta XVI. Novemu papežu zagotavljajo molitev, naklonjenost in spoštovanje. Prepričani so, da bo njegov pontifikat prinesel pozitivno spremembo tudi za vietnamsko Cerkev, ki ji pripada okoli sedem milijonov vernikov. Tudi katoliška skupnost na Šrilanki je želela na poseben način zaznamovati dan slovesne svete maše. Istočasno, ko je ta potekala v Vatikanu, so se tamkajšnji verniki množično zbrali v prestolnici Colombo na posebni liturgiji. V znamenje ljubezni in spoštovanja pa so cerkve, župnijska poslopja in razne katoliške institucije krasile zastave v beli in rumeni barvi. V še eni azijski državi, na Tajskem, so začetek pontifikata papeža Frančiška obeležili s posebnimi svetimi mašami in molitvami, ki so potekale v vseh škofijah. Novi papež je zanje znamenje in luč. Med tajskimi katoličani so izredno cenjene njegova ponižnost, želja po uboštvu in obenem globoka doslednost v veri.

Na dan svete maše ob začetku petrinske službe je papežu Frančišku posebno pismo poslal tudi vrhovni predstojnik salezijancev, Pascual Chavez. Med drugim piše o ganjenosti zaradi izbranega imena, ki dobro povzema nekatere značilnosti njegove osebnosti in naznanja program prenove Cerkve, ki naj bi jo pripeljal nazaj k njeni pravi identiteti ter evangeliju. In sicer preko preprostosti, strogosti in s pogledom, uprtim v Jezusa Kristusa.