Papež Frančišek jutranjo sveto mašo daroval za Benedikta XVI.

Današnjo jutranjo sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte je papež Frančišek posvetil Benediktu XVI., ki danes praznuje 86. rojstni dan. Na začetku se ga je spomnil z besedami: »Darujmo to mašo zanj, da bi bil Gospod z njim, ga bodril in mu nudil veliko tolažbe.«

Sicer pa je papež med pridigo spregovoril o prvem berilu, ki nam govori o sv. Štefanu. Ta je pred svojo smrtjo zbrane posvaril, da se upirajo Svetemu Duhu. Tudi med nami je mogoče občutiti odpor do Svetega Duha, je dejal Frančišek. Včasih nam je preprosto »v nadlego«. Sveti Duh nas namreč spodbuja k premikanju, hoji, k bolj evangeljski poti, on žene Cerkev, da gre naprej. Tako si želimo, da bi nekoliko »zadremal«, želimo ga »udomačiti«. A to ne gre, saj je Sveti Duh Bog, je veter, ki pride in odide, ne da bi vedeli od kod in kam. Je »tisti, ki nam nudi tolažbo in moč, da gremo naprej«. Toda prav ta »iti naprej« nam je odveč, saj nam odvzema udobje.

Papež Frančišek je pridigo sklenil z željo: »Ne upirajte se Svetemu Duhu. On nas osvobaja s svobodo Božjih otrok.« Milost, za katero naj bi prosili Gospoda je poslušnost Duhu, ki prihaja k nam in nam pomaga hoditi »po poti svetosti«.