Papež: preprost, ponižen, blizu ljudem

Kot nadškof Buenos Airesa je bil pogosto glas, ki je močno branil življenje in družino, zavzemal se je za najrevnejše, ostro je nasprotoval porokam in posvojitvam otrok v istospolne skupnosti, v zadnjem času pa je svoje moči usmeril v novo evangelizacijo.

Argentince je pogosto spodbujal, »naj se ne privadijo na revščino«. Znan je bil po svoji izjemni preprostosti in ponižnosti. Po mestu je hodil peš ali uporabljal javni prevoz. »Bil je nekdo, ki je živel z ljudmi, s tistimi predeli mesta, ki so bili najbolj težavni,« so povedali Argentinci, ki so izvolitev novega papeža spremljali tudi s trga svetega Petra.

Antonio Mario Grande, rektor argentinske cerkve v Rimu, pa dodaja: »Je preprost človek. Blizu ljudem. Mož vere, skupnosti, bratstva. Znal bo prinašati veselo novico vsem. Njegova izvolitev je veliko znamenje Boga za njegovo Cerkev.«

Frančišek je doslej prejel že množico čestitk državnih in cerkvenih voditeljev. Slovenski škofje so novemu papežu v čestitki zaželeli, naj njegovo življenje vodi Sveti Duh ter da bi svoje poslanstvo opravljal z vedrim srcem in pogumom. V izjavi za javnost pa so izrazili veselje nad izvolitvijo novega rimskega škofa ter prepričanje, da bo svojo funkcijo z Božjo pomočjo dobro izvrševal.

Še nekaj zanimivosti o papežu Frančišku:

  • več kot 50 let že živi le z enim pljučnim krilom. Drugo so mu v mladosti zaradi okužbe odstranili;
  • v nekem intervjuju je dejal, da ljubi tango in pije čaj mate (značilnost Argentincev);
  • pred vstopom k jezuitom je bil že zaročen;
  • tudi kot kardinal si je velikokrat kuhal sam;
  • tekoče govori italijansko, špansko in nemško;
  • vse do danes je živel v majhnem stanovanju in zavrnil bivanje v uradni škofovi rezidenci;
  • ob izvolitvi za kardinala je Argentincem, ki so želeli priti v Rim, da bi tam z njim praznovali, dejal, naj ostanejo doma in denar raje namenijo revni.