Papeževa poslanica za svetovni dan miru

V Vatikanu so danes objavili papeževo sporočilo za 1. januar, svetovni dan miru. Po njegovih besedah mir niso sanje, ni utopija, ampak je mogoč. Človek je namreč ustvarjen za mir, ki je Božji dar, je zapisal sveti oče.

Da bi postali pristni delavci za mir, pa je pomembna naša pozornost do presežne razsežnosti in neprestan pogovor z Bogom. Tako lahko človek premaga tisto kal téme in zanikanja miru, ki je greh v vseh svojih oblikah: sebičnost in nasilje, pohlep in želja po moči in oblasti, nestrpnost, sovraštvo in nepravične strukture. Naslov papeževega sporočila je: Blagor tistim, ki delajo za mir.

V poslanici sveti oče oriše podobo tistega, ki dela za mir. Opiše ga kot človeka, ki išče dobro drugega, celostno dobro za dušo in telo, za danes in za jutri. Zato je pot do skupnega dobrega pravzaprav pot izgradnje miru. Med njimi je tudi varovanje življenja. Delavci za mir so tisti, piše sveti oče, ki ljubijo varujejo in spodbujajo življenje, vse od spočetja pa do naravne smrti, v vsej celovitosti in v vseh njegovih razsežnostih: osebni, skupnostni in presežni. Zato obsodi splav in evtanazijo. „Kdor želi mir, ne more trpeti napada na življenje“, je zapisal. Ob tem se je zavzel za varovanje družine, kjer se rodijo in rastejo delavci za mir. V poslanici sveti oče tudi nasprotuje poskusom, da bi družino izenačili z drugimi oblikami sobivanja, ki se od nje v svojem bistvu razlikujejo.

Zatem se je sveti oče zavzel tudi za pravico do dela, ki je danes pogosto kršena. Zato se je zavzel za novo obliko razvoja, ki bo za temelj imel Boga. Iz njegova sporočila veje prava pedagogika miru. Ljudi namreč uči, kako naj se ljubijo med seboj in se vzgajajo za mir. Živeli naj bi ne le v strpnosti med seboj, ampak v dobrohotnosti drug do drugega. To pa zahteva širjenje pedagogike odpuščanja. Gre za počasno delo, ker zahteva duhovni razvoj, vzgojo za najvišje vrednote. Treba se je odreči lažnemu miru, ki ga obljubljajo idoli tega sveta in nevarnostim, ki jih vsebujejo. Pedagogika miru pa po drugi strani zaobjema delovanje, sočutje, solidarnost, pogum in vztrajnost. Vse to pa v sebi uteleša Jezus, je še zapisal papež.