Pobožično romanje v Ljubljano

Na pobudo ŽPS župnije sv. Peter na Kronski gori in v sodelovanju z župnijo Šentjanž smo se v torek, 29. decembra odpravili na romanje v Ljubljano. Kar 49 se nas je podalo na pot. Po jutranji molitvi na avtobusu in klepetu je pot hitro minila. Ob prihodu v slovensko prestolnico smo se najprej ustavili v župniji Štepanja vas, kjer nas je pričakal nasmejan brat kapucin Stane Bešter. Skupaj z nami in za nas je v cerkvi, ki je posvečena sv. Štefanu, daroval sv. mašo, ki se je bomo še dolgo spominjali. Kar nekako nas je prevzel s svojo pozitivno energijo. Po maši v cerkvi in predstavitvi župnije in kapucinske skupnosti smo druženje nadaljevali v dvorani njihovega župnijskega doma ob čaju, vinu in piškotih. Ker nas je že čakalo, kosilo smo se morali kmalu posloviti od prijaznih gostiteljev.
Po kosilu smo postanek kmalu naredili ob romarski cerkvi Marije pomočnice na Rakovniku. Tu nas je salezijanski brat Janez Suhoveršnik, ki prihaja iz Nove Štifte, seznanil s prekrasno cerkvijo, župnijo in dejavnostjo njihove redovne skupnosti. Občudovali smo z lučkami okrašeno notranjost cerkve ter tudi lepo pripravljene jaslice. Preden smo se poslovili, smo obiskali še kapelo Lurške Matere božje. Tu smo se izročili v Marijino varstvo in tudi pesem je zadonela.
Sledila je krožna vožnja po delu Ljubljane. Pri Križankah smo izstopili z avtobusa in pot nadaljevali peš na Prešernov trg do Tromostovja. Občudovali smo z lučkami osvetljeno in okrašeno mesto. Ogledali smo si še del starega mestnega jedra z mestno hišo, glavno tržnico, vzpenjačo na grad ter seveda jaslice v stolnici in frančiškanski cerkvi. Na Prešernovem trgu je bila nepopisna gneča, saj v tem času Ljubljano obišče tudi veliko tujcev. Družno pa smo ugotovili, da imamo tudi na Šempetru jaslice, ki jih je vredno priti pogledat. Vsako leto zanje poskrbi Gusti Vrtačnik, za kar smo mu zelo hvaležni.
Domov smo se vrnili zadovoljni in polni lepih vtisov, saj smo preživeli res lep dan v katerem smo gradili in krepili našo skupnost.
Zapisala: Bernarda Javornik

20151229_115608