Pred nami je molitvena osmina za edinost kristjanov

Molitvena osmina za edinost kristjanov bo od petka, 18. do petka, 25. januarja 2013, potekala pod geslom „Kaj Bog hoče od nas?“ (prim. Mih 6,8). Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. V Katoliški Cerkvi bodo molitve potekale po vseh župnijah, na škofijski ravni pa bodo bogoslužja vodili nekateri slovenski škofje.

Kaj Bog hoče od nas? (prim. Mih 6,8)

Oktobra 2012 je minilo petdeset let od začetka 2. vatikanskega vesoljnega cerkvenega zbora (1962–1965), ki je zapisal: „Pospeševati obnovitev edinosti med vsemi kristjani, to je eden izmed glavnih ciljev koncila. Kristus Gospod je namreč ustanovil eno in edino Cerkev … Razdeljenost čisto gotovo nasprotuje Kristusovi volji, je svetu v pohujšanje in v škodo najsvetejši stvari, namreč oznanjevanju evangelija vsemu stvarstvu“ (Odlok o ekumenizmu, 1).

Koncil je posebej izpostavil pomen duhovnega ekumenizma, ki vključuje “spreobrnjenje srca in svetost življenja skupaj z zasebnimi in javnimi molitvami za edinost kristjanov”. Duhovni ekumenizem je „duša vsega ekumenskega gibanja“.

Ko se torej leto za letom v molitveni osmini zbiramo k maši in molitvam, izpolnjujemo željo celotne Cerkve. Srečujemo se tudi z verniki in predstavniki drugih Cerkva, saj je “dovoljeno in celo zaželeno, da se katoličani združujejo k molitvi” skupaj z njimi (E 8).

Slovenski ekumenski svet je pripravil liturgični pripomoček z berili in nagovori (premišljevanji). V glavnih črtah jih je pripravila ekumenska skupina v Indiji, vendar so jih – ob sodelovanju drugih krščanskih Cerkva v Sloveniji – prilagodili našim razmeram.

Glavna misel letošnje osmine (Kaj Bog hoče od nas?) je vzeta iz preroka Miheja. Premišljevali bomo o tem, kako je iskanje vidne edinosti neločljivo povezano s prizadevanjem za pravičnost in dostojanstvo vsakega človeka.

Primerno je, da v bogoslužne prostore v dneh osmine na vidno mesto v cerkvi postavimo sliko bl. A. M. Slomška, predhodnika modernega ekumenskega gibanja, in svetih bratov Cirila in Metoda. Letos (2013) bomo obhajali 1150-letnico njunega prihoda na Veliko Moravsko (863). V bogoslužje in v veroučna srečanja lahko vključimo molitev, ki jo molijo člani Apostolstva (str. 5). K molitvi lahko povabimo skupine v župniji, družine in bolnike. Obhajanje osmine obogatimo s kakšno oprijemljivo gesto naklonjenosti do kristjanov drugih Cerkva, ki živijo v župniji.

Vir: Katoliška Cerkev