Prepoved cerkvenega zvonjenja?

Na spletni strani Pozitivne Slovenije je bil objavljen zapis o cerkvenih zvonovih, v katerem je naveden predlog poslanca in vodje poslanske skupine Pozitivne Slovenije g. Janija Möderendorferja, ki trdi, da mnoge prebivalce moti preglasno zvonjenje in njihovo zasebnost in življenje.  

Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine PS, je na ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana že naslovil poslansko pobudo, v kateri ga poziva k izpeljavi projekta meritve glasnosti zvonjenja cerkvenih zvonov z namenom, da se omeji – ali drugače rečeno – prepove zvonjenje v slovenskih mestih. Zanimivo je, da poslanca Pozitivne Slovenije ne moti npr. hrup prometa, celonočnih zabav, diskotek in zborovanj različnih organizacij za ohranitev vrednot NOB.

Zvonjenje po zakonodaju ni hrup!

Katoliška Cerkev se je na kontroverzni predlog že odzvala in poudarila, da v Sloveniji veljata evropska Direktiva 2002/49/ES, ki zvonjenja ne uvršča med hrup, in odločba Ustavnega sodišča RS z dne 15. aprila 2010 (U-I-92/07), po kateri je zvonjenje v skladu z Ustavo. Omenjeno sodišče je odločilo, da »sama po sebi vidna ali zvočna zaznava verskih obeležij (npr. pogled na cerkev ali mošejo, na versko procesijo, na vernika v verskih oblačilih, petje muezina ali zvok cerkvenih zvonov) ne more pomeniti prisilne konfrontacije z vero, pred katero mora država obvarovati posameznika.«

Vir: 24kul.si