Radio Ognjišče je dopolnil 18 let

Radio Ognjišče danes, 28. novembra 2012, praznuje 18. rojstni dan. Uvod v to praznovanje je bil že 18. Gala koncert z naslovom Presenečenje, ki so ga tradicionalno pripravili v Cankarjevem domu v Ljubljani. Z njim so se spomnili tudi 80-letnice direktorja Ognjišča msgr. Franca Boleta. Praznovanje je danes doseglo vrh s sveto mašo ob 12.00 v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Daroval jo je celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek. Po maši je ob 13.15 v dvorani Zavoda potekala okrogla miza o odgovornem državljanstvu. Na njej so med drugim sodelovali dr. Jože Ramovš, Bogdan Žorž, Barbara Brezigar in dr. Miro Cerar.

Na vsako obletnico se sodelavci Radia Ognjišče Bogu zahvalijo s slovesno mašo, ki jo je letos daroval celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, ki se je v mašnem nagovoru ustavil ob izzivih nove evangelizacije, ki so globalni, Cerkev pa si jih po njegovih besedah ne more zamisliti brez sodelovanja medijev. Zaželel je, da bi vsi skupaj krenili na pot nove evangelizacije, tako kot so to storili apostoli po prejemu darov sv. Duha: » V zvestobi, v predanosti, navdušenju Jezusa Kristusa in Svetega Duha!«

Škof Lipovšek je spregovoril o današnjem prazniku Radia Ognjišče in poudaril, da je vsa Cerkev prisotna pri tej zahvalni maši. Ob tem je v imenu Cerkve na Slovenskem in Slovenske škofovske konference izrekel zahvalo in čestitko radijcem in vsem, ki so nosilci tega pastoralnega dogajanja. Izročil jih je sv. Patru Piju in blaženi Materi Tereziji, katerima je posvečena radijska kapela, ter bl. škofu Antonu Martinu Slomšku, ki so ga letos razglasili za zavetnika nove evangelizacije. Navzoče je povabil, da bi bili kot Jezusovi učenci luč, sol in kvas zemlje. Jezus nam po besedah škofa Lipovška zagotavlja, da nismo sami. Tudi mi smo nosilci evangelija. Ko je spregovoril o začetkih radia pred 18. leti, je poudaril, da je Radio Ognjišče takrat zapolnil vrzel, ki so jo vsi čutili. Začel je oznanjati evangelij in vrednote Božjega kraljestva ljudem našega časa. Kot je rekel sv. Avguštin: Zase si nas ustvaril in nemirno je naše srce, če ne prebiva v tebi. Po škofovih besedah je Radio Ognjišče kot gorčično zrno, ki je bilo na začetku majhno, a je vzklilo v veliko drevo. Njegovo poslanstvo je namreč pomoč Cerkvi pri njenem odrešenjskem poslanstvu.

Naravni talent in strokovna usposobljenost nista bistvo Radia Ognjišče, je poudaril škof Lipovšek, ampak pričevanjska naravnanost in globoka povezanost s poslušalci, z našo bazo. Zahvalil se je za razne rubrike v programu in posebej izpostavil romanja, počitnice, srečanja in skupne izlete.

Tudi na letošnji sinodi, ki se jo je v imenu Cerkve na Slovenskem udeležil prav škof Stanislav Lipovšek, je bil poudarek na vprašanju, kako našim sodobnikom oznanjati evangelij. Velik pomen so škofje pri tem poslanstvu Cerkve dali prav medijem. Živimo v sekularizirani družbi, ki se obnaša, kot da Boga ni. Takšno miselnost po besedah škofa Lipovška oblikujejo prav mediji, zato se Cerkev zaveda pomena katoliških medijev. Že papež Janez Pavel II. je zapisal, da so katoliški mediji prvi Areopag sodobnega sveta, ki ne le informirajo, ampak oblikujejo način življenja v sodobnem svetu.

Škof Lipovšek je ob koncu spomnil, da bomo začeli letošnjo devetdnevnico k Brezmadežni, ki bo priložnost, da se združimo z Marijo v pričakovanju Svetega Duha: »Da bi nas razvnel, da bomo tudi v današnjem času znali odgovoriti na božji klic in omogočati, da se bo mnogo ljudi na novo srečalo z Jezusom Kristusom. Da bi tisti, ki so že dobri, postali še boljši, da bi tisti, ki so daleč, prišli malo bližje in bi tisti, ki sploh še niso vstopili, da bi vstopili. Po moji in tvoji molitvi, po mojem in tvojem zgledu, po zaslugi naših medijev, tudi našega Radia Ognjišče, za katerega poslanstvo se danes zahvaljujemo in prosimo Gospoda, da ga še naprej blagoslavlja. Za duhovno pomlad v našem narodu, naši domovini in vesoljni Cerkvi, ki si jo vsi želimo in jo vsi zelo potrebujemo.«

Po maši pa je bila v dvorani Zavoda okrogla miza o odgovornem državljanstvu. Na njej so sodelovali Jože Ramovš, Bogdan Žorž, Barbara Brezigar in Miro Cerar. Poudarili so, kako pomembno je sodelovanje vsakega posameznika v družbi, tudi v povezavi z letom vere, ki ga je Cerkev začela letos jeseni.