Romanje križa mladih po slovenskih škofijah

V pripravi na svetovni dan mladih, ki bo letos julija v Riu de Janeiru, po naših škofijah roma križ slovenskega dneva mladih. Romanje križa se je začelo na praznik Gospodovega razglašenja v ljubljanski nadškofiji in se bo končalo na praznik Jezusovega vstajenja, na veliko noč v mariborski nadškofiji.

Križ v župniji Trnovo od 6. do 20. januarja

Slovenski križ mladih se je najprej ustavil v ljubljanski nadškofiji, v župnijski cerkvi v Trnovem. Janez Rus: „Križ je dan in noč v naši cerkvi v Trnovem. Poleg je tudi zvezek, v katerega verniki lahko vpišejo svoje vtise. Priznati moram, da sem imel sprva mešana občutja ob povabilu k sprejetju križa v župniji na praznik Gospodovega razglašenja. Ob vrhuncu božičnega časa sprejeti znamenje trpljenja? Nato pa sem spoznal, da je še kako vmesno v tem času sprejeti križ. Božični čas ima za nas kristjane smisel v kolikor otroka, rojenega na Božič, sprejemamo kot odrešenika za našo osvoboditev. Kot piše evangelist Matej, so modri z vzhoda padli in počastili otroka v jaslih. Predstavljam si, da so padli na kolena in tako sem tudi sam opozoril mlade v pridigi na praznik Gospodovega razglašenja, da slej ko prej v življenju pride trenutek, ko pademo pred Jezusa in ga počastimo.“

Romanje križa v povabilo in pripravo na srečanje v Braziliji

Ob sklepu svetovnega dneva mladih v Madridu, 21. avgusta 2011, je papež Benedikt XVI. mlade z vsega sveta povabil na svetovni dan mladih v Rio de Janeiro v Braziliji, ki bo od 23. do 28. julija 2013. Za geslo srečanja je izbral “Pojdite in naredite vse narode za moje učence” (Mt 28,19). V poslanici papež mlade vabi k pripravi na svetovni dan mladih, saj je Jezusovo misijonsko naročilo učencem aktualno tudi danes, še posebej sedaj, ko je leto vere. “Leto pripravljanja na srečanje v Riu se pokriva z letom vere. Ob njegovem začetku je škofovska sinoda svoje delo posebej posvetila novi evangelizaciji za posredovanje krščanske vere. Zato sem zadovoljen, da se tudi vi, dragi mladi, pridružujete temu misijonskemu zagonu celotne Cerkve: predstaviti drugim Kristusa je najdragocenejši dar, ki jim ga lahko poklonite.” (Benedikt XVI., Poslanica za 28. svetovni dan mladih)

Program romanja po škofijah

  • 6. – 20. 1. Nadškofija Ljubljana
  • 21. 1. – 3. 2. Škofija Koper
  • 4. – 17. 2. Škofija Novo mesto
  • 18. 2. – 3. 3. Škofija Celje
  • 4. – 17. 3. Škofija Murska Sobota
  • 18. – 31. 3. Nadškofija Maribor

Lepo povabljeni, da se ob križu zbiramo, molimo ter prosimo z mladimi in za mlade pa tudi za sadove svetovnega dneva mladih – milostnega daru, ki smo ga prejeli od blaženega papeža Janeza Pavla II.

Vir: Radio Ognjišče