Seminar Karitas na temo »V družini sem doma«

 10. in 11. oktobra 2014, je na Mirenskem Gradu potekal prvi seminar Karitas pod naslovom V družini sem doma, ki se ga je udeležilo 85 prostovoljcev in sodelavcev Karitas. Po sveti maši, ki jo je daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, nam je v petkovem večernem predavanju p. Silvo Šinkovec spregovoril o tem, da moramo človeka, ki je v stiski in pride k nam po pomoč, znati najprej dobro poslušati, da ga resnično vidimo v njegovi stiski, ker mu že s tem lahko veliko pomagamo. Nadalje se je oprl na beseda papeža Frančiška, ki pravi, da ima raje obtolčeno Cerkev, ki gre ven na ulice, kot pa bolno Cerkev, ki je sama vase zaprta. Ob tem nas je vse spodbudil, da moramo biti misijonarski, da gremo naproti ljudem, družinam, ki so drugače verujoče, k tistim, ki imajo drugačne zgodbe, in da ob tem nikoli nikogar ne obsojamo. V zadnjem delu pa nas je spodbudil, da družine stiski podpremo tudi z osebno molitvijo, kajti molitev dela čudeže.

V sobotnem dnevu sta nam v sklopu okrogle mize pričevala 2 zakonska para,  eden o njuni preizkušnji s soočanjem z odvisnostjo sina, drugi pa s soočanjem z boleznijo in smrtjo njunega sina. Spregovorili so o tem kako so se soočali s svojo stisko, kdo jim je ob tem pomagal, kje vidijo, da v takih situacijah sodelavci Karitas lahko pomagamo družinam in kako gledajo nazaj na svojo preizkušnjo. Terapevta iz društva Žarek upanja, ki svetujeta in pomagata družinam, ki se srečujejo z odvisnostjo od alkohola in izvajata preventivne delavnice za mlade, sta povedala, da je ta odvisnost bolezen, ki nujno potrebuje zdravljenje in strokovno pomoč, ob tem pa je potrebno posebno skrb nameniti tudi otrokom teh družin, ker le-ti še posebno trpijo. Duhovnik, ki pomaga družinam, je poudaril, da je pomembno, da si kot duhovnik družinam in posameznikom, ki trpijo na razpolago 24 ur na dan in jim vedno prisluhneš v njihovi stiski.

V nadaljevanju so se prostovoljci in sodelavci Župnijskih in Škofijskih karitas v delavnicami po skupinah pogovarjali in podelili med seboj izkušnje, kako na lokalnih ravneh že pristopajo do družin, ki so v različnih, nemateraialnih stiskah, kot so odvisnost, nasilje, smrt, vzgojni problemi, in se med seboj učili. V zaključku seminarja smo skupaj poudarili, da moramo kot sodelavci in prostovoljci Karitas človeku v stiski vedno najprej dobro prisluhniti in da smo na poti učenja, kako svetovati tem ljudem, kajti takšnih stisk družin in posameznikov je vse več.

 

Imre Jerebic,
generalni tajnik Slovenske karitas