V Parizu več kot milijon za tradicionalno družino

Ulice Pariza je danes zasedlo več kot 1,3 milijona nasprotnikov načrtov francoske vlade o legalizaciji istospolnih porok in posvojitev. Današnji protest je sicer največji, odkar je pred osmimi meseci položaj prevzel francoski predsednik Francois Hollande.

Protestniki, ki so prišli iz celotne Francije, da bi zaščitili tradicionalne poroke kot zvezo med moškim in žensko, so se zbrali na trgu Place d’Italie. Pozivali so Hollanda, naj zavrže zakon o istospolnih porokah, ki naj bi v parlamentarno obravnavo prišel 29. januarja.

Po navedbah pariške policije se je današnjih demonstracij udeležilo kar 1,3 milijona ljudi.

Shoda se je za kratek čas udeležil tudi pariški kardinal Andre Vingt-Trois, da bi izrazil podporo protestom. Vingt-Trois je sicer istospolne poroke označil za “farso”. Na demonstracijah pa je bil prisoten tudi vodja opozicijske Unije za ljudsko gibanje (UMP) Jean-Francois Cope, ki je protestiral z nekaterimi drugimi člani stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hollande je med lansko predsedniško kampanjo obljubljal, da bo Francija sledila zgledu Nizozemske, Španije in nekaterih drugih evropskih držav in bo homoseksualcem omogočila poroke in vse pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze.

Vendar je zakon o istospolnih porokah naletel na večji odpor, kot je bilo sprva pričakovano, predvsem na francoskem podeželju. Pro-homoseksualni mediji podobno kot so to delali v Sloveniji trdijo, da javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Francozov podpira istospolne poroke, manjša pa je podpora posvojitvam s strani istospolnih partnerjev.

Vir: Zavod 24kul.net