Škof Štumf o verskem tisku in ekumenizmu

Oddaja Utrip Cerkve na Slovenskem je tokrat nastala v Pomurju. V Murski Soboti je bil naš sogovornik škof Peter Štupmf. Kot škof, ki je v Slovenski škofovski konferenci odgovoren za medije, je pokomentiral stanje verskega tiska v Sloveniji.

Škof Peter Štumpf je verskega tiska zelo vesel, saj škofom in duhovnikom pomeni pomembno pomoč pri oznanjevanju; podpira vrednote, ki jih je ne potrebujejo le kristjani, ampak vsi ljudje; širi duhovno kulturo in kulturo na splošno; želi spodbujati kritiško in kritično misel. Po mnenju škofa Štumpfa je zelo dober, izpopolnjen, a potrebuje še večje poklicno in strokovno znanje. Moral bi se še bolj posodobiti.

Kakšno lekcija je bilo lansko leto z aferami v Cerkvi za verski tisk v Sloveniji?

Aferi Rode in Uran sta si zelo različni. Škof Štumpf meni, da je kardinal Rode iz Uranove zgodbe videl poduk. Spoznal je, da bo najbolj verodostojen, če bo sam razkril vsa dejstva. Tudi vsa Cerkev na Slovenskem je zaradi kardinalovega iskrenega dejanja po dolgem času dobila nekaj zaupanja v ljudi. Tudi novinar, ki je pisal o tem, se je zdaj sposoben opravičiti in priznati svoje napake.

Primer nadškofa Urana je po mnenju škofa Štumpfa bolj zapleten. Javnost si želi jasnih odgovorov in odlašanje z iskreno in jasno besedo škodi Cerkvi in ljudem. Verski tisk je iz spoštovanja do nadškofa nekaj časa molčal, nato pa je videl, da mu s tem škoduje.

Škof Štumpf je dejal, da če so ljudje v dvomu o moralni podobi nekoga, mora ta sam spregovoriti o sebi. Sredstvo te komunikacije niso samo mediji, je lahko in mora biti tudi prižnica. Škofje so bili v tem primeru v veliki zagati, javnost je zahtevala, da spregovorijo o nadškofu Uranu, oni pa o tem niso mogli in niti niso smeli. Posledično so zaradi pomanjkanja informacij v težavo zašli tudi verski mediji.

Danes ljudje smatrajo za etično dolžnost in krepost, če nekdo v javnosti opere svoje ime, ali se vsaj opraviči za dejanja, ki so povzročila pohujšanje. Kdor to zmore je moralni junak. Molčanje škodi posamezniku, v katerega ljudje dvomijo, in tudi ustanovi, kateri pripade. To je razlika med obema primeroma – ‘Rode’ in ‘Uran’. Zato se še vsakič v medijih pojavijo ugibanja, natolcevanja, vpraševanja in sumničenja in to je škoda.

Škof Štumpf je še povedal, kako naj verski tisk sledi elektronskim oblikam medijev in socialnim omrežjem in zakaj naj v kriznih časih ostanemo zvesti verskemu tisku.

O ekumenizmu je dejal, da je to mozaik Kristusove podobe. V Pomurju živi šest krščanskih skupnosti in te so zgodovinsko zaznamovale pokrajino. Poleg teoloških prizadevanj je pri ekumenizmu najpomembnejša molitev, ki jo spremljajo konkretna dela. Katera, je škof povedal v oddaji.

Več na: Radijo Ognjišče